Συμβουλές Αυτοπροστασίας. 2014

Κάνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί πως γίνεται ειδικός σε θέματα ασφάλειας μονό και μονό μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

Χρησιμοποιώντας τις γνώσης μου, την διαίσθηση μου και την έρευνα μου, ελπίζω να βοηθήσω κάποιους να προστατευτούν  από τα εγκληματικά στοιχειά.

Δεν παριστάνω πως έχω εμπειρίες για τα πάντα, μα όσα γνωρίζω τα μοιράζομαι πρόθυμα.

Ο τυφλός και λανθασμένος φόβος είναι εξίσου επικίνδυνος και εξουθενωτικός όπως και η πλήρης αγνοία.

 

Δεν είστε ιδιωτική ασφάλεια, ούτε όργανο της τάξης.

Ως πολίτες, ο μόνος στόχος σας είναι να προστατέψετε τον εαυτό σας και όσους βρίσκονται κάτω από την άμεση φροντίδα σας όταν έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εγκληματία και αφού υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αφήστε τον εγκληματία να   διαφύγει. Η ερώτηση είναι γιατί αφήσαμε τον εγκληματία να διαφυγή;

Και διερωτώνται αφήνοντας τον εγκληματία να φύγει, του επιτρέπουμε να βλάψει άλλους στο μέλλον, η ενθαρρύνουμε την παραβατικη συμπεριφορά του.

Καμία ενεργεία δεν πρόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά ενός τέτοιου ανθρώπου.

Το κίνητρο που τον ώθησε να διαπράξει ένα έγκλημα θα παραμένει, ανεξαρτήτως από το τι θα κάνουμε εμείς. Αναλογιστείτε τον κίνδυνο σε σχέση με την ανταμοιβή. Είναι σημαντικό να αναφέρω πώς !!!

Αρκετοί εγκληματίες έχουν κάνει επιτυχημένες αγωγές και μηνύσεις εναντίον θυμάτων τους που τους προκάλεσαν μόνιμες σωματικές βλάβες.

Να θυμάστε πως πρέπει να καλέσετε πρώτοι το 112.

Να αναφέρεται το περιστατικό και να δηλώσετε τον εαυτό σας ως θύμα.

 

 

Αντικείμενα

Κανένα αντικείμενο δεν αξίζει μια ζωή, είτε την δική σας, είτε ακόμη και την ζωή του εγκληματία. Τα αντικείμενα αντικαθιστούνται, αλλά οι ζωές όχι.

 

Ένα μετρό ασφάλειας είναι να αλλάξουμε της συνήθειες μας.

Φυσικά οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, σκεφτείτε τους κυνηγούς όταν πάνε για κυνηγοί, μελετούν αυτές της συνήθειες και στήνουν καρτέρι κοντά στα μονοπάτια τον λαγών.

Οι λαγοί είναι πλάσματα της συνήθειας οπός και οι άνθρωποι. Άρα καταλάβατε τώρα πως είμαστε εύκολος στόχος σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό.

Η εγρήγορση είναι το κλειδί σε μια ασφαλέστερη και ξέγνοιαστη ζωή.

Μια παρανόηση  σχετικά με την εγρήγορση είναι πως προκαλεί ανησυχία και παράνοια. Στην πραγματικότητα, ένα λογικό επίπεδο εγρήγορσης μειώνει το άγχος και την νευρικότητα. Αν έχουμε αντίληψη του περιβάλλοντος μας μπορούμε να ηρεμήσουμε επειδή είμαστε συντονισμένοι μαζί του. Και γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει απειλή. Είναι καθησυχαστικό να αναγνωρίζει κάνεις πως δεν υπάρχει απειλή η να γνωρίζει πως, αν υπάρξει, θα γίνει αντιληπτή.

 

Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε σε τι  είδους εγκληματία θα πέσετε, και έτσι είναι καλύτερο να τους αποφεύγετε, όποτε κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Αν φτάσετε στο σπίτι σας και δείτε πως αυτό έχει παραβιαστεί, μην μπείτε μέσα. Μείνετε έξω και καλέστε την αστυνομία από κάποιο κινητό.

Τα τηλεφωνά είναι ένα ισχυρό εργαλείο άμυνας. Ένα τηλέφωνο μπορεί να αποτελεί γραμμή σωτηρίας όταν ζητάτε βοήθεια.

Παρεμπίπτοντος να αναφέρω πως έρευνες έχουν δείξει πως πολλές κλήσεις σε κάποια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης δεν ολοκληρώνονται ποτέ επειδή μέσα στο άγχος του εκείνος που καλεί δεν απατάει το κουμπί της κλήσης.

 

 

Η πρώτη συμβουλή για την ασφάλεια ενός σπιτιού είναι τα φωτά. Ο σωστός φωτισμός είναι μια λύση εύκολη, φτηνή, και πολύ αποτελεσματική. Οι κακοποιοί δεν θέλουν να φαίνονται όταν κάνουν τις δουλείες τους.

Περπατήστε γύρο από την κατοικία σας στην διάρκεια της νύχτας, κοιτάζοντας την με τα μάτια ενός εγκληματία.

Από της επιλογές φωτισμού από την δική μου άποψη,  καλύτερα είναι τα φωτά που ενεργοποιούνται με την κίνηση.

Μια κάμερα ασφάλειας ορατή από τον δρόμο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη πως η κατοικία σας προστατεύεται από ένα σοβαρό σύστημα.

 

 

 

Ένα άλλο μετρό ασφάλειας είναι οι φυσικές άμυνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν θάμνοι και φυτά εκεί που οι νομοί απαγορεύουν τα τεχνητά εμπόδια. Για παράδειγμα, οι τοπικοί νομοί περιορίζουν το ύψος ενός τοίχου, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί για το ύψος ενός δέντρου με αγκαθωτά φύλλα.

(συμβουλή μου μην φυτέψετε πικροδάφνη για είναι πολύ τοξική, ένα φύλο όταν το φάει ένα παιδί μπορεί να το σκοτώσει και δυο φύλλα μπορεί να σκοτώσουν έναν ενήλικα).

 

Όλοι αφήνουμε αντικείμενα σκορπισμένα εδώ και εκεί στις αυλές μας και τους κήπους μας, π.χ. σφυριά, κατσαβίδια, σκάλες, κτλ.

Αν κάποιος θέλει να διαρρήξει το σπίτι σας, αφήστε τον να κουράσει πολύ για να το πετυχει. Μην του προσφέρετε εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει εναντίον σας.

 

Έκανα μιαν μελέτη και διάβασα κάπου πως κάποιος Αυστραλός έκανε μια φανταστική πρόταση για γυναίκες που ζουν μονές τους. Έναν αποτρεπτικό για κάποιον υποψήφιο διαρρήκτη θα είναι να αφήνουν ένα μεγάλο ζευγάρι αντρικά παπούτσια η μπότες έξω από την εξώπορτα η στην βεράντα του σπιτιού. Έτσι φαίνεται πως μέσα στο σπίτι κατοικεί ένας μεγαλόσωμος άντρας και όχι μια μοναχική γυναίκα.

 

Τα παιχνίδια στην αυλή μας κάνουν το σπίτι σας να φαντάζει ως ένα μέρος με επιθυμητά αντικείμενα στο εσωτερικό του. Για τον κοινό διαρρήκτη, τα παιχνίδια στην αυλή υπονοούν πως μπορεί να υπάρχουν και αλλά αντικείμενα άξιας μέσα στο σπίτι.

Το ίδιο τα σκουπίδια που είναι αφημένα στους κάδους μπορούν επίσης να διαφημίζουν τα πολύτιμα που υπάρχουν μέσα εκεί.

 

 

 

Πόρτες

 

Όλες οι εξωτερικές πόρτες θα πρέπει να είναι συμπαγείς και χωρίς παράθυρα.

Και επίσης μια ποιοτική κλειδαριά ασφάλειας.

Το σημαντικό είναι η μπροστινή σας πόρτα μπορεί να είναι ασφαλής σαν πόρτα χρηματοκιβωτίου, αλλά αν μένει ξεκλείδωτη είναι άχρηστη.

 

 

Τα παράθυρα επιτρέπου σε οποιονδήποτε βλέπει μέσα σπίτι.

Όμως η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πως τα παράθυρα αποτελούν αδύναμα σημεία της εσωτερικής περιμέτρου μιας κατοικίας επειδή το γυαλί είναι από την φύση του εύθραυστο, σπάει εύκολα, και αποτρέπει στους κακοποιούς να βλέπουν τι γίνεται μέσα στο σπίτι. Τα παράθυρα είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σημείο εισόδου σε μια κατοικία.

 

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν της κουνουπιέρες πανό στα παράθυρα και στης πόρτες σαν δεύτερη πόρτα η παράθυρο, αλλά αν οι κουνουπιέρες κρατούσαν μακριά τους εγκληματίες, τότε στις τράπεζες θα χρησιμοποιούσαν αυτές και όχι σιδερένια χρηματοκιβώτια.

 

Να αντιμετωπίζετε το γκαράζ ως εξωτερικό σημείο του σπιτιού σας. Να έχετε την πόρτα που ενώνει το γκαράζ με το εσωτερικό του σπιτιού σας κλειδωμένη με μια καλή κλειδαριά ασφάλειας, και να αλλάζετε τους κωδικούς στο τηλεχειριστήριο που ανοίγει την πόρτα του γκαράζ.

 

Όταν καλούμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

 

-          Δηλώστε που ακριβός βρίσκεστε, με αρκετές λεπτομέρειες ώστε να μπορέσουν να σας εντοπίσουν.

-          Εξηγήστε στον τηλεφωνητή την κατάσταση.(πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο, διάρρηξη, η τραυματισμό, η διάρρηξη βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρετε το).

-          Το όνομα σας, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είστε. Ανάμεσα σε όλα τα αλλά, αυτό θα τις βοηθήσει να σας θεωρήσουν ως θύμα.

-          Αν είστε γυναίκα μονή, αναφέρετε το.

 

Μην λέτε ψέματα ούτε υπερβολές όταν τηλεφωνείτε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τους κάνετε να έρθουν γρηγορότερα.

Οι ψευδείς καταγγελίες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάτω από κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν παράνομες και να επισύρουν πρόστιμο.

 

Σκυλιά

Τα σκυλιά λειτουργούν αποτρεπτικά για τους περισσότερους κακοποιούς, και είναι καταπληκτικά ζωντανά συστήματα συναγερμού. Ωστόσο, δεν παύουν να είναι ζωντανά πλάσματα, και ως τέτοια έχουν τις δίκες τους προσωπικότητες και αδυναμίες. Δεν κάνουν όλα τα σκυλιά για φύλακες. Είναι ζήτημα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Κάθε ράτσα είναι διαφορετική, και κάθε σκύλος είναι διαφορετικός.

Δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση σε ένα και μονό μετρό ασφάλειας. Τα σκυλιά είναι ένα μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι η λύση από μονή της.

Ακόμη και αν ο σκύλος είναι αποφασισμένος μα κάθε τρόπο να υπερασπίσει το σπίτι, ένας άνθρωπος μπορεί να τον ξεγελάσει, μπορεί επίσης να τον ναρκώσει.

 

 

 

 

Δωμάτιο ασφάλειας

 

Οποιοσδήποτε μπει στο σπίτι σας μπορεί να είναι οπλισμένος. Μπορεί να μην το χρησιμοποιήσει, μπορεί να μην θέλει καν να το χρησιμοποιήσει, αλλά υπάρχει περίπτωση να κρατεί κάτι επάνω του και να μην ενδιαφέρεται καθόλου για την δική σας σωματική κατάσταση σε περίπτωση συμπλοκής.

Ένα προστατευτικό μετρό ασφάλειας είναι η κατασκευή ενός ασφαλούς δωματίου μέσα στο σπίτι.

Σε πολλές περιπτώσεις, το μονό που χρειάζεται να κάνεις είναι να αντικαταστήσετε τις συνηθισμένες, εσωτερικές, εύθραυστες πόρτες με μια συμπαγή πόρτα ασφάλειας και να εγκαταστήσετε μια καλή κλειδαριά ασφάλειας.

Έτσι ώστε κάνει να μην μπορεί να γκρεμίσει την πόρτα με κλωτσιές.

Σε πολλές περιπτώσεις, ασφαλές δωμάτιο θεωρείται η κυρίως κρεβατοκάμαρα.

 

 

Όταν κάποιος σας κτυπάει την πόρτα.

 

Όταν κάποιος σας κτυπάει την πόρτα, η πρώτη συμβουλή μου είναι να μην ανοίγετε ποτέ μέχρι που να έχετε βεβαιωθεί για την ταυτότητα του η μέχρι να βεβαιωθείτε πως δεν αποτελεί πιθανή απειλή. Πως θα επιτύχετε κάτι τέτοιο;

Πρώτον, χρησιμοποιήστε  συσκευές παρακολούθησης εξ αποστάσεως, όπως βιντεοκάμερες, ματάκια στις πόρτες, η το ποιο απλό παράθυρα.

 

Το να προσκαλείτε αγνώστους μέσα στο σπίτι σας ενέχει πάντοτε κινδύνους. Άγνωστοι είναι υπάλληλοι παράδοσης προϊόντων, οι πλασιέ, τεχνίτες, κηπουροί η ποιο γνωστό σήμερα σε όλους μας είναι τα άτομα που διενεργούν εράνους.

 

Φώτα

Τα φωτά από το εσωτερικό σπιτιού είναι ορατά από έξω, ακόμα κα με τις κουρτίνες τραβηγμένες. Κάνουν το σπίτι σας να μοιάζει κατοικημένο και γεμάτο δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι βάζουν χρονοδιακόπτες όταν φεύγουν για διακοπές, ώστε τα φωτά τους να ανάβουν και να φαίνεται πως βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

 

Υπάρχει ένας εντυπωσιακός τύπος κοινής διάρρηξης που λίγοι άνθρωποι σκάφτονται. Δεν γίνεται με την συνηθισμένη κλωτσιά στην πόρτα, το σπάσιμο ενός παράθυρου, η την παραβίαση της κλειδαριάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα θύματα προσκαλούν ανοιχτό τους κακοποιούς μέσα στα σπίτια τους. Ο κλέφτης υποδύεται κάποια μορφή εξουσίας. Συνήθως από μελέτη που έκανα οι κλεφτές παριστάνουν κάποιον υπάλληλο της ηλεκτρικής, του τηλεφώνου, άλλες φόρες παριστάνουν μελή φιλανθρωπικών οργανώσεων που κάνουν εράνους, η κάποιους που προσφέρουν υπηρεσίες όπως οι κηπουροί.

Μόλις μπουν μέσα, ο κύριος κλέφτης οδηγεί το θύμα σε ένα απομακρυσμένο δωμάτιο για να ελέγξουν την παροχή. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως ένα μπάνιο υπηρεσίας για να δουν αν το νερό τρέχει ακόμα, έλεγχος του κεντρικού διακόπτη στο υπνοδωμάτιο. Μόλις η προσοχή του θύματος αποσπαστεί και αυτό βρεθεί σε άλλο δωμάτιο, ο συνεργός αρπάζει γρήγορα οτιδήποτε βρει πόστα του, όπως πορτοφόλια, κοσμήματα, μετρητά, ρολόγια, και οτιδήποτε άλλο μικρό αντικείμενο Άξιας. Αλλά αντικείμενα που αρπάζουν είναι κλειδιά που μπουρού να τα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικές κλοπές. Μετά από λίγα λεπτά, οι κλεφτές φεύγουν και το θύμα κάποια στιγμή συνειδητοποιεί την κλοπή.

Μπορεί  να θεωρείτε υπερβολικό πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά πιστέψετε με πώς σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι όπως παλιά.

 

Κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναγνωρίσετε τέτοιου είδους κλεφτές είναι;

-          αναζητήστε κάποιο φορτηγάκι της υπηρεσίας παρκαρισμένο μπροστά από το σπίτι σας. Οι εταιρίες θέλουν να διαφημίζονται, και έτσι τα οχήματα φέρουν τα λογότυπα τους.

-          Ζητήστε μια επαγγελματική κάρτα.

-          Ζητήστε ταυτότητα.

-          Ανακαλύψτε ποιο είναι αυτό το άτομο.

-          Ζητήστε έγγραφα.

-          Κάντε την ζωή τους δύσκολη με κάποιο τρόπο.

 

Δεν είστε υποχρεωμένοι να επιτρέψετε σε κανέναν την είσοδο στο σπίτι σας. Μονό η αστυνομία με ένα νόμιμο ένταλμα ερευνάς, που να έχει εκδώσει δικαστής η για να ερευνήσει εμφανή εστία παρανομίας μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς την άδεια σας.

 

 

 

Στο διαμέρισμα σας

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε τέτοιου είδους κοινοχρήστους χώρους είναι πως η ασφάλεια μετατρέπεται σε κοινή ευθύνη. Οι άλλοι ένοικοι μπορεί να αφήνουν τις περιμετρικές εισόδους ανοιχτές, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο όλα τα διαμερίσματα.

Η ασφάλεια είναι να εξετάσετε όλα τα σημεία εισόδου του κτιρίου, όχι μονό τις πόρτες, αλλά και τα παράθυρα όπως μάθαμε ποιο πριν. Για παράδειγμα, τα μπαλκόνια συνδέονται μεταξύ τους.

Σε σχέση με την ασφάλεια αν μια πόρτα δεν είναι αρκετά ασφαλής η μια κλειδαριά είναι ελαττωματική, καταθέστε μια γραπτή διαμαρτυρία. Η γραπτή διαμαρτυρία είναι επίσημη και όλοι μπορούν να γνωρίζου ποιος την σύνταξε. Βεβαιωθείτε πω συμπεριλαμβάνετε λέξεις και φράσεις όπως *κίνδυνος για την ασφάλεια*. Οι φράσεις αυτές είναι πιο πιθανόν να τραβήξουν την προσοχή διαχειριστών και δικηγορών. Αν κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος αναφέρεται μέσα στην διαμαρτυρία και η διαχείριση δεν κάνει τίποτα για να τον αντιμετωπίσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, και κάτι σας συμβεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή αποζημίωση για βλάβη από αμέλεια. Να κρατάτε πάντα ένα αντίγραφο της επιστολής που στείλατε.

 

Τελικό συμπέρασμα έχουμε ότι οι διαρρήξεις και οι ληστείες είναι τραυματικές εμπειρίες. Χρειάζονται χρόνια για να συνέλθει κάνεις πλήρως από ένα συμβάν.

Το σημαντικό είναι να πάρετε προφυλάξεις, να γνωρίζετε πως ακόμα και τα καλύτερα σχεδία ασφάλειας μπορεί να αποτύχουν. Να θυμάστε πως ο κύριος λόγος που στήνετε αυτά τα εμπόδια είναι για να μειώσετε τα ποσοστά πιθανής διάρρηξης και να κρατήσετε τους κλεφτές και τους εγκληματίες μακριά από τις οικογένειες σας, όχι από μακριά από τα αντικείμενα.

Να διατηρείτε την οικογένεια σας στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

Και όπως έμαθα πολύ καλά από τον καθηγητή μου Κύριο Μάριο Κυριακιδη

τα πράγματα αντικαθίστανται, οι άνθρωποι όχι.!!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>