Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας κακοήθης όγκος που ξεκινάει από τα κύτταρα του μαστού. Κακοήθης όγκος είναι μια καρκινικών κυττάρων που μπορούν να διεισδύσουν σε περιβάλλοντες ιστούς ή να εξαπλωθούν (να δώσουν μεταστάσεις) σε μακρινές περιοχές του σώματος. Η ασθένεια εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες, αλλά σπάνια μπορεί να αναπτυχθεί και σε άνδρες.
…………………………………………………………………………………………………..

Το λεμφικό σύστημα του μαστού

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το λεμφικό σύστημα γιατί είναι ένας συχνός τρόπος εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού. Το σύστημα αυτό έχει πολλά μέρη.
Οι λεμφαδένες είναι,  συλλογές των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχήμα φασολιού(κύτταρα τα οποία είναι σημαντικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων) που είναι συνδεδεμένοι με λεμφαγγεία. Τα λεμφαγγεία είναι σαν μικρές φλέβες, με τη διαφορά ότι μεταφέρουν ένα διαυγές υγρό που ονομάζεται λέμφος (αντί του αίματος), απομακρύνοντάς το από το μαστό. Η λέμφος περιέχει υγρά από τους ιστούς και απόβλητα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να εισέλθουν στα λεμφαγγεία και να αρχίσουν να αναπτύσσονται στους λεμφαδένες.
Τα περισσότερα λεμφαγγεία του μαστού συνδέονται με τους λεμφαδένες της μασχάλης (μασχαλιαίους). Μερικά λεμφαγγεία συνδέονται με λεμφαδένες στην έσω πλευρά του μαστού (έσω μαστικούς) και εκείνους που βρίσκονται είτε πάνω ή κάτω από την κλείδα (υπερκλείδιους ή υποκλείδιους λεμφαδένες).
Αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πάει καρκινικά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί σε άλλα σημεία του σώματος (μετάσταση). Όσο περισσότεροι λεμφαδένες έχουν καρκίνο του μαστού, τόσο πιο πιθανό είναι ο καρκίνος να βρεθεί και σε άλλα όργανα. Εξαιτίας αυτού, η ανεύρεση καρκίνου σε έναν ή περισσότερους λεμφαδένες επηρεάζει συχνά το σχέδιο θεραπείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες αναπτύσσουν μεταστάσεις, ενώ κάποιες γυναίκες, χωρίς καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες, αναπτύσσουν αργότερα μεταστάσεις.
             …………………………………………………………………………………………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>