Τι είναι λεμφοίδημα ;

Τι είναι λεμφοίδημα ;

 

Λεμφοίδημα μπορεί να οριστεί σαν η συσσώρευση υπερβολικής πρωτεΐνης, χρόνιας φλεγμονής και αύξηση ινωματώδους ιστού σαν δευτεροπαθής βλάβη των λεμφικών αγγείων.

 

 

Υπάρχουν διαφορετικά είδη λεμφοιδήματος ;

 

Ναι

 

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές .

 

 1. πρωτοπαθές: συνήθως οφείλεται είτε σε εκ γενετής απουσία ή ανωμαλιών των λεμφικών ιστών. Μπορεί να είναι κληρονομικό [ Milroy disease] , λεμφοίδημα praecox [ ξεκινάει  στην εφηβεία], ή λεμφοίδημα tarda [ ξεκινάει  αργότερα μετά την εφηβεία ]. Το πρωτοπαθές λεμφοίδημα είναι πιο επικρατών στις γυναίκες από ότι στους άντρες. .
 2.  Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι γενικά οφειλόμενο στην απόφραξη ή στην διακοπή του λεμφικού συστήματος και συνήθως οφειλόμενο σε όγκους , μολύνσεις , τραύματα, σε αποκοπή τους ή ακόμη και σε μετά από ακτινοβολία όπου και αναπτύσσεται ινωματώδης ιστός.

 

Ρυθμός ανάπτυξη συμβάντων

 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο warm spring rehabilitation system στο Texas , δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αριθμός ασθενών που υποφέρουν με λεμφοίδημα . εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης λεμφοιδήματος στις ηνωμένες πολιτείες είναι ο ακόλουθος :

Πρωτοπαθές λεμφοίδημα  1-2 εκατομμύρια

Δευτεροπαθές λεμφοίδημα  2-3 εκατομμύρια.

 

 

Σκοπός

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το λεμφοίδημα και το τι έχουμε διδαχθεί προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

Η θεραπεία ή η Αντιμετώπιση :

Για 4 εβδομάδες και σύμφωνα πάντα με την κατάσταση του λεμφοιδήματος

MLD [manual lymfadic drainage ] λεμφικό μασάζ

Compression therapy – επίδεση

Ασκηση

Διδασκαλία του ασθενή για SLD , τι να προσέχει, τι να αποφευγει , τι μπορει να κανει απο μόνος του , δίαιτα.

 

Σκοπός της  θεραπείας και σύμφωνα με την συνεργασία του ασθενή είναι :

 1. να μειωθεί το οίδημα
 2. να αυξηθεί η κινητικότητα του μέλους
 3. αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης του μέλους
 4. να μειωθεί ο πόνος και να αυξηθούν οι ικανότητες του ατόμου
 5. καλλίτερη  ποιότητα ζωής

όμως το λεμφοίδημα δεν φεύγει εντελώς ποτέ και αυτό είναι κάτι που ο ασθενής το ξέρει καλά γιατί τον προετοιμάσαμε απο την αρχή. Με το ανάλογο ψυχολογικό κόστος που συνήθως έχουν οι 4 εβδομάδες ειναι μαραθώνιες για αυτούς.

 

Ρωτάνε : δεν υπάρχει άλλη θεραπεία λιγότερο επώδυνη ?

Το δικό τους ερώτημα έγινε δικό μου ψάχνοντας διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία και σκεφτόμενη πάντα σαν φυσιοθεραπεύτρια με τα όπλα που έχει ένας θεραπευτής στα χέρια του laser , ultrasound, magnetic field , short wave , etc. Τι άλλο μπορεί να υπάρχει που να βοηθάει το λεμφοίδημα μετά την μαστεκτομή .

 

 

 

Το λεμφοίδημα μετά την μαστεκτομή είναι η πιο βασανιστική επιπλοκή , η οποία ακολουθείται μετά απο μασχαλιαία επέμβαση λεμφαδένων. Προκαλείται απο την διακοπή της λεμφικής ροής στην μασχάλη με αποτέλεσμα την συσσώρευση της λέμφου στο άκρο της περιοχής της επέμβασης προκαλώντας δυσφορία , ενόχληση και ανώμαλη εμφάνιση του άκρου.

 

Πώς αναπτύσσεται το λεμφοίδημα ;

Η λέμφος είναι ένα καθαρό υγρό το οποίο περιέχει λευκά αιμοφόρα κύτταρα[ αυτά τα κύτταρα που πολεμούν τις μολύνσεις].

Το λεμφικό σύστημα ρέει στο σώμα στους ιστούς και στα όργανα σε σειρά σε αυλάκια αγωγούς. Το υγρό φιλτράρεται απο τους λεμφαδένες και τελικά ρέει μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Το λεμφοίδημα που αναπτύσσεται μετά απο θεραπεία καρκίνου του μαστού λέγεται δευτεροπαθές λεμφοίδημα και αναπτύσσεται γιατι ακριβώς γίνεται η διακοπή της φυσιολογικής ροής της λέμφου.

 

Η διακοπή της λέμφικής ροής δημιουργείται απο:

 1. επέμβαση χειρουργική , ιδιαίτερα αφαίρεση των λεμφικών αδένων στην περιοχή της μασχάλης.
 2. τράυμα στο χέρι.
 3. φλεγμωνή μετά απο μαστεκτομή εξαιτίας τσιμπίματος εντόμου ή γρατσουνιά.
 4. εξαιτίας όγκου που εμποδίζει την κλεμφική κυκλοφορία.
 5. εξαιτίας ακτινοβολίας.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος :

 1. οι ασθενείς πρωταρχικά παραπονιούνται για αίσθημα βάρους στην περιοχή που μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο. Το οίδημα μπορεί να είναι λίγο αρχικά μαλακό και ανώμαλο . τυπικά αυτό το οίδημα γίνεται σφικτό και όχι ακανόνιστο και το δέρμα γίνεται ξηρό. Οι ασθενείς έχουν δυσχέρεια της κίνησης μούδιασμα ή αίσθηση ακαμψίας στο χέρι. Ενώ το λεμφοίδημα δεν αποτελεί απειλή για την ζωή του ασθενούς , εντούτοις έχει μεγάλο κόστος στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
 2. η αλλαγή στην αισθητική παρουσία οδηγεί σε ανησυχία για την εικόνα του σώματος. Η αφαίρεση του στήθους είδη επηρεάζει την εικόνα της εμφάνισης τους , οίδημα επιδεινώνει αυτή την ανησυχία .
 3. η μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιούν το χέρι επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους , ειδικά αν είναι το επικρατών χέρι.
 4. μειώνεται η επούλωση ιστών.
 5. χρόνιος πόνος .
 6. ψυχολογικά συμπτώματα, αγωνία , κατάθλιψη , κοινωνική αποστροφή κτλ.

 

 

 

Το laser σαν μέσο θεραπείας για το λεμφοίδημα .

 

 

Η χρήση laser  παράγει φωτεινή ενέργεια σε δύο ειδικά μήκη κύματος. Αυτό το φως διαπερνάει τους ιστούς 3 ½ εκατοστά και απορροφάται από τα κύτταρα. Αυτό το φως έχει διεγερτική και αναζωογονητική επίδραση στους ιστούς.

 

Laser therapy [ειδικά το scanning [σάρωση] laser βοηθάει στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος ως εξής:

 1. 1.      απαλύνει και μαλακώνει τον ουλώδη ιστό.
 2. 2.      απαλύνει τον σκληρό ινωματώδη ιστό στην περιοχή.
 3. 3.      διεγείρει τα λεμφοκύτταρα να αντλούν γρηγορότερα .
 4. 4.      διεγείρουν τν ανάπτυξη νέων λεμφοκυττάρων και έτσι αυξάνεται η ροή της λέμφου στο άκρο.
 5. 5.      μειώνεται ο πόνος.

 

 

 

 

 

Αναφορές βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας

 

τμήμα δημόσιας υγείας στην ιατρική σχολή στην νότια Αυστραλία

10 γυναίκες μετά από μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό και ακτινοβολία για καρκίνο του μαστού έλαβαν 16 θεραπείες με low level laser για 10 εβδομάδες . το λεμφοίδημα μειώθηκε  αισθητά [ limnology 1998 jun 31 [ 2 ] : 74-86.

 

Συμπέρασμα 2 κ΄ύκλοι με laser treatment φάνηκαν να είναι αποτελεσματικές στην μείωση του όγκου [ της διαμέτρου] στην προσβαλλόμενη περιοχή , στο εξωκυττάριο υγρό και στην σκληρότητα του ιστού και ακόμη τα αποτελέσματα φαίνονται 3 μήνες μετά την θεραπεία  [ American cancer society Doi 10. 1002 / curc].

 

 

 

Λεμφοίδημα και θεραπεία μεlaser  [ laser world guest editorial, 6 [ 1999].

By Ann Thelander A.U.A. [ dipl physiotherapist] M.A.P.A Mitcham rehab clinic 9 princes road kingswood .S.A. 5062AUSTRALIA.

 

Το λεμφοίδημα αναπτύσσεται σε ανθρώπους που γενιούνται με ανεπαρκή λεμφικό σύστημα το οποίο έχει αδυναμία να μεταφέρει το λεμφικό φορτίο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποπλασίας [ όχι αρκετοί] αδένες και αυτοί που είδη υπάρχουν να ανεπαρκούν  να δουλέψουν καλά. Αυτό λέγεται πρωτοπαθές λεμφοίδηα.

Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα τείνει να είναι πιο συχνό και στο οποίο λεμφικό σύστημα έχει υποστεί ζημία είτε από χειρουργείο ,, είτε από ακτινοβολία έιτε απο άλλη ζημιά το τράυα ή η αφαίρεση των αγγειακών φλεβών ή οιποιανδήποτε φλεβών για χειρουργείο καρδιάς μπορεί να οδηγείσει σε υπερπλήρση του είδη υπάρχοντωνς και υγιούς λεμφικού συστήματος.. το δάγκωμμα αράχνης απο οποιονδήποτε τ΄ύπο αράχνης πορεί να οδηγήσει σε λεφοίδημα.

 

Το λεμφοίδημα είναι μια προοδευτική κατάστασης 4 χαρακτηριστικών.

Εκτεταμένη ποσότητα πρωτείνης στους ιστούς

Εκτεταμένο υγρό στους ιστούς [ ενδο και εξωκυττάριο].

Εναπόθεση εκτεταμένους ινωματωδους ιστού αποτέλεσα φλεγμονωδών αντιδράσεων.

 

Το περισσευούμενο υγρό και ινώδη είναι αμέσως κάτω από το δέρμα και ακριβώς προσβάσιμο στους παλμούς του laser.

Νέα λεμφικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν διαμέσου του ουλώδη ιστού ή του ινωματωδους ιστού. Ακολουθώντας την θεραπεία με laser υπάρχει ομαλοποίησης του ιστού και περιορισμός του υγρού. Νέα λεμφικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν . τα άκρα δεν μειώνονται σε μέγεθος εκτός μόνο άν μαλακώσουν.

 

Το 1993 μια μελέτη πιλότων είχε παρθεί στο να καθορίσει τα αποτελέσατα του laser σε μεγάλες μαστεκτομές σε 4 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια διάρκειας. Αυτή η προσπάθεια βρήκε ότι η ανταπόκρυνση των χεριών ήτανε καλή στην θεραπεία με laser. Υπήρξε μείωση του ποσού του οιδήματος και του όγκου του εξωξυττάριου υγρού όπως μετρήθηκε bioimpedence. Οι ιστοί έγιναν πιο μαλακοι , όπως μετρήθηκαν με τονομέτρηση και οι ασθενεις αντιλήφθηκαν βελτίωση των συμπτωμάτων έκρηξης πόνου, σφιξήματος , ασιθήματος βάρους , κραμπών, αισθήματος τσιμπίματος, της κινητικότητας και της περιφέρειας του άκρου.

Τα χέρια έχασαν σε μέσο όρο 19, % αρθροιστικά κατα την διάρκεια 16 θεραπειών και συνεχίζοντας ακόμη τις μετρήσεις έχασαν ακόμη 7 % τα περιστατικά αυτά τους ακόλουθους 6 μήνες. Κατα την διάρκεια των 6 μηνών αυτών δεν γινόταν οποιανδήποτε θεραπεία και δεν φορούσαν ελαστικό γάντι ή κάλτσα.

Με τις βελτιωμένες τεχνικές μέτρησης [ perometry- tonometry and bioimpedence και μερικές φορές λεμφοσπινθηρογ΄ραφημα]  ανακαλύπτουμε περιοχές ίνωσης και block , στοχέυουμε σε αυτές τις περιοχές με το laser  για καλήτερα αποτελέσματα. Στην δοκιμασία όλοι οι ασθενεις έτυχαν της ίδιας θεραπείας.

Στις πρόσφατες εκτιμήσεις και θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν στην κλινική  mitcham rehab clinic και στην lymphoedema assessment clinic at flinders surgigal oncology clinic at flinders medical center  είναι πλήρης η εκτίμησης ή ο απολογισμός των εξωτερικών μετρήσεων όγκου και περιφέρειας 200 θέσεων χρησιμοποιώντας την μέθοδο της περιμέτρησης.

 

Η bioimpedence έδειξε το λίπος , το υγρό και έξω και ενδοκυττάριο και τις ίνες στους ιστούς. Οι μετρήσεις πάρθηκαν και στα 2 χέρια και πόδια . υποκειμενικ΄ς πληροφορίες πάνω στο αίσθημα βάρους, κραμπών , ασιθήματος τσιμπήματος και έυρους κινησης πάρθηκαν.

 

Η θεραπεία με laser  επισήμανε τις περιοχές του μπλοκαρίσματος ή της ίνωσης και ξεκινώντας πάνω στο τοίχος του στήθους και μασχάλης μετά κινήθηκε πιο περιφερικά στο χέρι ή στο πόδι ανάλογα. Σε λεμφοίδημα με ουλή στους κοιλιακούς και inguina region  έτυχαν πρωταρχική θεραπεία κει μετά περιφερικα . 50 λεπτά scanning   laser  σε εφαρμωγή αντιστειχεί με 1 ώρα complex physical therapy massage.

 

To laser  χρησιμοποίθηκε σε διάστημα M3 with on oyt pout 9 mw He Ne at 832.8nm and peak power of  4X2 mw GaAs at 904nm scanning laser with covers an area of 20 x30 cm.  η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε ήτανε  2-4 J/cm2

 

Ενδιαφέρων παρατηρήσεις .

Οι περισσότεροι ασθενείς με λεμφοίδημα αισθάνονται τα αποτελέσματα του laser την στιγμή της θεραπειας . αυτό το οποίο αισθάνονται είναι τον παλμό στο άκρο πιο περιφερικά απο το σημείο εφαρμωγής του laser . αρκετοί άνθρωποι που έχουν πρωτοπαθές λεμφοίδημα σε όλο το σώμα νιώθουν τον παλμό στο πρόσωπο ή στα χέρια καθώς το laser  εφαρμόζεται στα πόδια , αποδυκνείωντας τα αποτελέσματα στην γενική δραστηριότητα όλου του λεμφικού συστήματος κάτω απο το ενεργό λεμφικό σύστημα.

 

Οι ασθενείς με λεμφοίδημα τείνουν να παθαίνουν δερματικές μολύνσεις όπως η κυτταρίτης η οποία συχνά οδηγεί τους ασθενείς σε νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά ακολουθώντας  laser  και μασσάζ οι ιστοί γίνονται υγιής λιγότερο ινώδης [ λιγότερος ινώδης ιστός λιγότερο υγρό] και η συχνότητα της προσβολής με φλεγμωνή μειώνεται δραστικά.

Λίγοι άνθρωποι 7 περίπου απο τους 700 με λεμφοίδημα που έτυχαν θεραπεία με  laser  υπέφεραν με αντιδράσεις υπερδοσολογίας. Όλοι περιέγραψνα τους εαυτούς τους σαν υπερ ευαίσθητους και ότι δεν μπορούσαν να πάρουν φάρμακα ακόμη και συνταγογραφώμενα. Αρκετοι έιχαν δραστηκές παρενέργειες στην ακτινοβολία . οι παρενέργειες που είχαν ήτανε αισθήμα κούρασης και υπνηλίας για 24 ώρες μετά την εφαρμωγή με laser. Σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες η ένταση του laser  μειωνόταν συνειδητά και τύχαιναν νορμαλ θεραπεία έτσι δεν είχαν υπνηλία.

Θα μπορούσε αυτή η επίδρασης να ήτανε απο τον ερεθισμό με φώς σε ευαίσθητες περιοχές που κανονλιζουν το βιολογικό μας ρολόϊ όπως περιέγραψε ένας νέος επιστήμονας.

 

Μια συναρπαστική αντίδραση βρήκαμε όταν μια 43 ετών γυναίκα που ανέπτυξε λεμφοίδημα στον λαιμό και πρόσωπο και δεξί χέρι μετά απο επέμβαση και 2 δόσεις ακτινοβολίας για καρκίνο του θυροειδή 9 χρόνια πρίν. Οι φωνητικές χορδές είχανε επηρεαστεί απο την ακτινοβολία και για 9 χρόνια δεν μπορεύσε να μιλήσει αλλά ψυθίριζε με δυσκολία . δεν μιλούσε στο τηλέφωνο και ακόμη και ο ψίθυρος την κούραζε. Μετά την πρώτη θεραπεία με  laser στον λαιμό μπορούσε να μιλήσει . μετά απο 10 θεραπείες μπορούσε και ξεκίνησε την λογοθεραπεία και λίγο τραγούδι . τώρα μιλάει κανονικά και το λεμφοίδημα μειώθηκε αισθητά.

 

Ο  dr Neil B Piller [ president of flinders surgical oncology clinic] εφαρμώζει το εξής πρωτοκολο θεραπείας :

Σαν πρώτη εφαρμωγή θέτει το καθαρισμώ των περιοχών με ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις  σε συνδιασμό με αναπνοές , μαλάξεις στην περιοχή όπου πρόκειται να εφαρμωστεί το laser για καθαρισμό των λεμφοτομίων  και στην περιοχή του ουλώδη συνδετικού ιστού. Εφαρμώζουμε το laser  στην περιοχή της επέμβασης πάνω και κάτω της τομής .

Εφαρμωγή laser  πάνω στις περιοχές που έγινε η ακτινοβολία , αλλά λιγότερη ώρα απο την καθορισμένη και να καλήψει όλη την περιοχή.

Εφαρμωγή laser πάνω στην μέση γραμμή του στήθους ώστε να βοηθήσει να ανοίξει η επικοινωνία μεταξύ δεξιού και αριστερού λεμφοτομιου μέρους του σώματος.

Εφαρμογή laser  πάνω απο τον ανωτερο και κατωτερο  μερος του άκρου όπου οι μεγαλήτεροι λεμφικοί υποδοχείς του άκρου βρίσκονται

Μετά την εφαρμωγή με  laser  ενθαρύνετε τον ασθενη να κανει ηπιες ασκησεις και λαμφικό μασάζ.

 

Συχνότητα εφαρμωγής με   laser  και για πόση ώρα :

Για την στιγμη δεν είμαστε σίγουροι ακόμη . υπάρχουν ευρήματα όμως που λένε όσο περισσότερο  laser  τόσο το καλήτερο. Άλλοι λένε ότι μόλις το  laser  αρχίσει να αποδίδει σαν switch on  τότε όσο και περισσότερο να κάνεις μετά δεν κάνει καμία διαφορά.

Για τις π΄ρωτες μέρες και για ασθενείς με έντονο πρόβλημα ινώδους ιστού ενδείκνεται και 2 φορές την ημέρα .

 

Λαμβάνονται υπόψη η ψηλή πίεση και χειρουργείο θηροειδούς προσέχονται ιδιαίτερα πρίν την θεραπεία

 

Κατα τους ερευνητές dr Colin and J. Carati. To laser δεν δίνει αμεσως αποτέλεσμα αλλα 2-3 μήνες μετα [journal cancer] 31% μείωση οιδήματος.

 

Ακριβώς πώς το  laser  μπορούν να βοηθούν το λεμφοίδημα παραμένει ένα μυστήριο και κατα τον  Carati  μια πιθανότητα είναι να έχει επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο , πιθανόν να ενθαρύνει τα κύτταρα να δουλέυουν περισσότερο.

 

Lymphoedema meeting  May 2002 4 th world congress of laser therapy

 Low level laser  

 Στο συνέδριο αυτό αναφέρθηκε έρευνα που διεξάγει για να διευκρινίσουν τα κλινικά αποτελέσματα θεραπείας μετα μαστεκτομή λεμφοιδήματος με  low level laser  θεραπεία [ LTU 904 H , ]

 

Τα αποτελέσματα βασίζονταν σε εικονικά ελεγχόμενα πανομοιότυπα περιστατικά για ανταλλαγή σε πειράματα δοκιμασίας για να καθοριστεί η κλινική αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς με λεμφοίδημα μετά μαστεκτομής με  low level laser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introduction

Το λεμφοίδημα του χεριού είναι συχνή και αρκετά αγχωτική για τον ασθενή επιπλοκή μετεγχειρητική του καρκίνου του μαστού. Αναφορικές περιπτώσεις μετά το χειρουργείο είναι γύρο στο 5% και αυξάνονται στο 30%μετά την χορηγία ακτινοβολίας.

Αν μείνει χωρίς θεραπεία η κατάστασης βαθμιαία χειροτερεύει με αποτέλεσμα να συμβαίνει και σκληρότητα στην επιφανειακή περιγόνια [ γνωστό με το όνομα  brawn edema]. Η δυσφορία των ασθενών παρουσιάζεται με συμπτώματα βάρους στο άκρο, αδυναμίας, πόνου, περιορισμένη κίνηση του ώμου, καυσαλγία και αυξηση θερμοκρασίας του μέλους, είναι εμφανής το άσχημο οίδημα στο χέρι, κοινωνική απομόνωση , ψυχολογική νοσηρότητα.

 

Η παραδοσιακή θεραπεία γι αυτή την κατάσταση περιλαμβάνει μέχρι τώρα την επίδεση , MLD, καθώς και την παρατεταμένη ανύψωση του άκρου. Και στην φάση αυτής της θεραπείας τίποτα από όλα αυτά δεν έχει εξακριβωθεί με πειράματα ελεγχόμενα εικονικής θεραπείας [  placebo].

Αλλά πολλά κριτήρια υπάρχουν . επίσης ένας αριθμός άλλων θεμάτων υπάρχουν αλλά αυτές οι θεραπείες είναι ακριβές χρονοβόρες και απαιτούν εντατική εργασία.

 

Η θεραπεία με το low level laser έχει δοκιμαστεί για θεραπείες του ινώδους ουλώδη συνδετικού ιστού και έδειξε να επηρεάζει τους ινοβλάστες. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά στην θεραπεία χειρουργικών ουλών που σχετίζονται με μετά μαστεκτομή λεμφοίδημα καθώς και στην σκληρότητα της περιτονίας [ brawny edema] που συνήθως αναπτύσσεται σε λεμφοοιδηματώδους άκρα.

 

Επιπρόσθετα υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα ότι το low level laser ενθαρρύνει την λεμφογένεσις και διεγείρει την κινητική ροή της λέμφου.

Τελικά το low level laser  δείχνει να έχει αποτελέσματα στα μακροφάγα κύτταρα και ερεθίζει [ αναζωογονεί]  το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι το low level laser είναι η προτιμότεροι θεραπεία για το λεμφοίδημα μετά μαστεκτομή.]

The flinders medical center ethics committee haw approved this trial.

 

Safety

The LTU- 904 is a class 1 laser και συνεπώς δεν χρειάζεται αποπλέων διαδικασία ασφάλειας.

 

Μέθοδος

 

Ήτανε αναμενόμενη διπλή τυφλή τυχαία ελεγχόμενοι διασταύρωση δοκιμής που ερευνά τα αποτελέσματα του LTU 904 H  θεραπείας  laser με λεμφοίδημα μετά μαστεκτομής. Όλοι οι ασθενείς σύγχρονος παρακολουθούσαν εκ νέου ως νέοι ασθενείς. Θεωρήθηκαν ότι ήτανε ικανοί να μπουν στο πείραμα . μετά ακολουθείτο συγκεκριμενοποίηση κάποιων στάνταρτ κριτηρίων .

 

Κριτήρια εισδοχής

 1. Ηλικία μέχρι 18
 2. Μόνο γυναίκες
 3. Διάγνωση με κλινική ένδειξη λεμφοίδημα μετά μαστεκτομή  [ >200ml διαφοράς μεταξύ χεριών ή περισσότερο από 2 cm διαφορά στην περίμετρο χεριών σε περισσότερες από 3 θέσεις μέτρησης].
 4. διαχειρίσεις :ο ασθενής να είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες με την συγκατάθεση του .

 

κριτήρια αποκλεισμού

 1. η παρουσία καχεξίας  : πρόσφατη μετάστασης , ιστορικό πολλαπλών καταγμάτων / χειρουργείο χεριού.
 2. αστάθεια κατάστασης : σημαντικές αλλαγές στο χέρι τους τελευταίους 3 μήνες περιλαμβάνοντας αλλαγή θεραπευτικής αγωγής ή ακόμη και εμφάνιση κυτταρίτης .
 3. κλινικά : αδυναμία να κινηθεί το χέρι σε απαγωγή αρκετά για λόγους μέτρησης.
 4. διάγνωσης : παρουσία πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα .

 

 

θεραπευτική αγωγή

 

 

η θεραπεία έγινε στις περιοχές παρεμπόδισης όπου 1 block θεραπεία αποτελείτο από θεραπείες 3 φορές την εβδομάδα για 3 εβδομάδες [ active or placebo]. Κάθε θεραπευτική συνεδρία κρατούσε συνολικά 17 λεπτά όπως περιγράφεται πιο κάτω.

 

Σαν πλέγμα εφαρμογής καθοριστικέ η μασχάλη με μαρκαρισμένα θεραπευτικά σημεία  2 cm με διαλειματική παύση εφαρμογής.

Το κάθε θεραπευμένο σημείο διαρκούσε 1 min και υπήρχαν συνολικά 17 σημεία .

Η μεγαλύτερη παραγωγή δόσης του LTU 904 Η ήτανε 5mw και  η ενέργεια απελευθέρωσης 5,1 J σε δόσεις 1,53 joule  σε κάθε cm2 . Treatment load size 0.2 cm2 .

Οι συμμετέχοντες είχαν τυχαία κατανεμηθεί στην ενεργή ομάδα και στην  placebo  ομάδα. Η ενεργής ομάδα έλαβε 2  block  θεραπείας  LTU 904 H  [ 3 φορές την εβδομάδα με 8 εβδομάδες διάλειμμα. Η  placebo  ομάδα έλαβε 1  block  ψεύτικης θεραπείας  [ 3 φορές την εβδομάδα] , η οποία ακολούθησε 8 εβδομάδες διάλειμμα και μετά έλαβε 1  block  θεραπείας με LTU 904H.

Αυτοί στην ενεργή ομάδα έλαβαν συνολικά 6 εβδομάδες ενεργητικής θεραπείας με laser  ενώ η  placebo 3 συνολικά εβδομάδες.

 

Εκτίμηση ασθενών

Οι συμμετέχοντες είχαν επιβληθεί σε διάφορα εποκειμενικά και αντικειμενικά κριτήρια.

 

Υποκειμενικά

Οι ασθενείς είχαν ρωτηθεί για την ικανότητα τους πως εκτελούν τις δραστηριότητες τους στην καθημερινή τους ζωή , την ποιότητα ζωής τους και ερωτήθηκαν να βαθμολογήσουν τα συμπτώματα σε κλίμακα 1-10 .

 

Τα συμπτώματα που περιλήφθησαν ήτανε :

Πόνος , σφίξιμο, αίσθημα βάρους, τσιμπήματα, κράμπες, καυσαλγίες, διαφορά μεγέθους μεταξύ χεριών, θερμική διαφορά, μείωση εύρους κίνησης .

Αντικειμενικά

Τα αντικειμενικά ευρήματα ήτανε :

Bio- impetence: μέτρηση ωμικής αντίστασης σε ηλεκτρική ισχύ που δίνει θεραπεία, ακριβής παρουσίασης εξωκυττάριου υγρού μέσα στο άκρο .

 

Perometry: υπέρυθροι αισθητήρες μέτρησης του άκρου, την περίμετρο κάθε 4 mm, δίνοντας ακριβή μέτρηση του μεγέθους.

 

Tonometry: μέτρηση αντίστασης του ιστού στην πίεση δίνοντας ενδείξεις της έκτασης της σκληρότητας του άκρου. Η κινητικότητα του ώμου και το BMI  είχε επίσης μετρηθεί. Αντικειμενικές μετρήσεις είχαν παρθεί σε κάθε επίσκεψη.

 

Παρενέργειες :

Καμία παρενέργεια σημαντική δεν είχε αναφερθεί κατα την διάρκεια της δοκιμασίας. Μερικοί συμμετέχοντες παραπονέθηκαν για μερική αύξηση του πόνου ή αίσθημα σφιξίματος στο πάνω χέρι αλλά γενικά δεν υπήρχε καμία διαφορά αναφοράς μεταξύ των παρενεργειών της ενεργητικής και της  placebo ομάδας.

 

Αποτελέσματα

Ολικά 64 συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει την δοκιμή  37 ενεργεί και 27  placebo .

 

Αντικειμενικά αποτελέσματα

Περιλαμβάνει εξωκυττάριο υγρό σε όλο το χέρι και τονομέτρηση

 

Εξωκυττάριο υγρό [ ECF] : είχε μειωθεί αισθητά τις επόμενες 6 εβδομάδες με θεραπεία laser .

 1. στο προσβαλλόμενο χέρι
 2. στον κορμό αμέσως μετά την θεραπεία και 1 μήνα μετά
 3. στο μη προσβαλλόμενο χέρι αμέσως μετά την θεραπεία
 4. 52% συμμετασχόντων σημείωσαν σημαντική κλινική μείωση  εξωκυττάριου υγρού και 6 εβδομάδες μετά την θεραπεία με laser σε αντίθεση με 19 % ασθενών που έλαβαν placebo θεραπεία έτυχαν τα ίδια αποτελέσματα .

 

μέγεθος

μειώθηκε το λιγότερο 200mls σε 31% συμμετεχόντων 3 μήνες μετά την θεραπεία με laser  σε αντίθεση με 4% που έτυχαν placebo  θεραπεία .

 

 

τονομέτρηση

χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει το ποσόν της σκλήρυνσης του ινώδους ιστού . βρήκανε ότι τα αποτελέσματα ήτανε συμβατική μαλακώσει της σκληρότητας της ενεργής ομάδας σε αντίθεση με την placebo ομάδα στον μπροστινό θώρακα καθώς και στο πάνω χέρι της θεραπευμένης μεριάς .

 

 

 

 

 

 

υποκειμενικά ευρήματα

με στατιστική μελέτη έδειξαν αξιοσημείωτη μείωση

 1. στον πόνο
 2. στο σφίξιμο
 3. στο βάρος
 4. στις κράμπες
 5. στο αίσθημα τσιμπήματος
 6. στην διαφορά θερμοκρασίας
 7. και στην διαφορά μεγέθους μεταξύ χεριών

 

όμως αυτά δεν είχαν σημαντική διάφορα με την ομάδα placebo .

 

συμπέρασμα

1-3 μήνες μετά την θεραπεία  με laser

 1. μείωση του μεγέθους του προσβαλλόμενου μέλους
 2. μείωση όλου του υγρού του πάνω σώματος
 3. βελτίωση τονομέτρησης άνω χεριού και πρόσθιου κορμού

 

τα αποτελέσματα εισηγούνται συστηματική επίδραση του laser  , παρόλα αυτά κανένα laser δεν έχει επικυρωθεί για την θεραπεία λεμφοιδήματος .

 

 

 

2 Responses to Τι είναι λεμφοίδημα ;

 1. ΚΥΡΙΑΚΟΣ

  ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΧΟ ΛΕΜΦΟΙΔΙΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΑΚΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΠΑΘΑΙΝΩ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΧΟΡΕΙΓΟΥΝ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ.ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΘΕ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 2 ΕΝΕΣΙΣ ΠΕΝΑΤΟΥΡ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟ Η ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΙΝΩ 1 ΧΑΠΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΚΜΕΝΤΙΝ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟ ΒΙΤΙΣ ΒΙΝΙΦΕΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΙ ΚΑΛΟ Η ΟΧΙ.ΤΟΡΑ ΦΟΡΑΟ 365 ΜΕΡΕΣ ΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΤΣΑ.ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

  • Γείας σας και ευχαριστώ που επισκευτήκατε την σελίδα μας , θα ήτανε καλά να έρθετε στον Αντικαρκινικό Λεμεσού στο Ευαγόρειο όπου βλέπω ασθενέις εκεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί να μιλήσουμε απο κοντά να δώ και το λεμφοίδημα σας, να ξέρετε επίσης ότι διδάσκω κάθε τρίτη πρωί 9-10 ότοδήποτε αφορά τον μαστό και το λεμφοίδημα επίσης .
   Οσο αφορά τα φάρμακα σας θα ήτανε φρόνιμο να σας μιλήσει η γιατρός του κέντρου .

   για ότιδήποτε θέλετε είμαι στην διάθεση σας

   99425671

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>