ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το λεμφικό σύστημα είναι και αυτό ένα είδος κυκλοφορικού συστήματος αλλά αντί για αίμα μεταφέρει μέσα στα λεμφαγγεία του τη λέμφο. Η λέμφος περιέχει κυρίως  λεμφοκύτταρα, νερό και τον χυλό (λίπος).

Τα λεμφαγγεία περνούν απο τουςλεμφαδένες οι οποίοι βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά συσσωρεύονται κυρίως στον λαιμό, τον θώρακα, και την κοιλιά. Τα λεμφοκύτταρα της λέμφου ωριμάζουν μέσα στους λεμφαδένες και είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην άμυνα του οργανισμού μας. Οταν υπερλειτουργούν οι λεμφαδένες και παράγουν περισσότερα ώριμα λεμφοκύτταρα τότε αυτοί διογκώνονται, π.χ οι αδένες στον λαιμό μας όταν παθαίνουμε κάποια ίωση.  Το λεμφικό σύστημα δεν διαθέτει την αντλία της καρδιάς όπως το κυκλοφορικό μας σύστημα. Για την προώθηση της λέμφου στηρίζεται στην υδροστατική πίεση. Αυτό σημαίνει ότι είναι περισοτερο πιθανό η λέμφος να λιμνάζει απο ότι το αίμα. Οταν αυτό συμβαίνει το υγρό περιεχόμενο των λεμφαγείων εξέρχεται απο αυτά και παραμένει ανάμεσα στους ιστούς, όπως μπορεί να γίνει όταν΄πρήζονται΄τα κάτω άκρα μας. Αυτό ενοούμε όταν λέμε  κατακράτηση υγρών ή οίδημα.Επίσης το το λίπος απο το έντερο κυκλοφορεί μέσα στο λεμφικό μας σύστημα πριν φτάσει στο κυκλοφορικό σύστημα και στο ήπαρ. Δυσλειτουργία του λεμφικού  συστήματος σημαίνει συσσώρευση λίπους.Με άλλα λόγια το λεμφικό μας σύστημα 1. συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού μας, 2. η ανεπάρκειά του είναι αιτία οιδήματος, «πρηξίματος», και 3. συμβάλλει  στην κυκλοφορία του λίπους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>