Αντιγήρανση… η καλύτερή μας φίλη!

Αντιγήρανση… η καλύτερή μας φίλη!

Γνωρίζουμε όλοι τις αιτίες που δημιουργούν τη γήρανση (γονιδιακές, περιβαλλοντικές, ηλιακής ακτινοβολίας, τρόπος διαβίωσης). Όμως πρόσφατα στο Άμστερνταμ, Βρετανοί και Ολλανδοί επιστήμονες, ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανακάλυψαν ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση των ανθρώπων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους και αυτό εξηγεί γιατί δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους. Αυτή η ανακάλυψη λοιπόν μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, σε νεαρή ηλικία, το οποίο θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του.
Δεδομένου ότι τα δερματικά κύτταρα ενός βρέφους πολλαπλασιάζονται 80-90 φορές ενώ ενός 70 ετών ενήλικα μόλις 20-30 φορές αντικαθιστώντας τα φθαρμένα.
Μετά από κάθε διαίρεση δε, τα νέα κύτταρα είναι διαφορετικά και πιο γηρασμένα.
Ο μηχανισμός αυτός της γήρανσης βρίσκεται στην άκρη των χρωματοσωμάτων και ελέγχεται από τις δομικές μονάδες τα τελομερή. Στο Πανεπιστήμιο Λέστερ, ο καθηγητής καρδιολογίας Νίλες Σαμονί, και στο King’s College του London, ο καθηγητής Tim Spector, σε συνεργασία με τον Ολλανδό, ανέλυσαν 500.000 γενετικές παραλλαγές σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το ‘’βιολογικό ρολόι’’ και οι οποίες βρίσκονται κοντά στο γονίδιο TERC το οποίο εμπλέκεται στη διατήρηση του μήκους του τελομερούς με τη χρήση ενός ενζύμου της τελομεράσης. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι στα 40 έχουν ήδη αλλοιωμένες αρτηρίες ενώ άλλοι στα 80 έχουν απολύτως φυσιολογικές.
Είτε λοιπόν αναφερόμαστε στη βιολογική, είτε στη χρονολογική ηλικία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις έρευνες οι οποίες έχουν εντοπιστεί στη δομή των τελομερών τα οποία αποτελούν μέρος των χρωματοσωμάτων και αποτελούνται από 15.000 βάσεις. Κατά την διαίρεση δε αυτών, ένα μέρος των βάσεων δεν αντιγράφεται και έτσι σταδιακά το μήκος των τελομερών μειώνεται.
Τα τελομερή είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός και προωθούν την σταθερότητα του DNA.
Η φθορά τους δε, είναι ο βασικός παράγοντας της γήρανσης. Η απώλεια του μήκους των τελομερών στα άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή (η οποία εμφανίζεται στο Β πληθυσμό) αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 4 ετών βιολογικής γήρανσης πάνω από την πραγματική ηλικία (Αν δηλαδή κάποιος είναι 60 ετών βιολογικά είναι 64).
Ενώ μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων περίπου 7% του πληθυσμού έχουν μια δεύτερη γενετική ποικιλία που αντιστοιχεί σε βιολογική γήρανση 8 ετών. Δεδομένου, ότι η περιβαλλοντική επίδραση ενδέχεται να αυξήσει η να επιταχύνει την καταστροφή τελομερών καθώς επίσης και οι μη υγιεινές συνήθειες διαβίωσης όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης.
Έτσι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως τους παράγοντες οι οποίοι ενεργοποιούν τη δράση της τελομεράσης:1) Διατήρηση χαμηλών επιπέδων Ομοκυστεϊνης (εξέταση που μας δείχνει το βαθμό οξειδωτικού στρες)
2) Βιταμίνη
C
3) Άσκηση
 
4) Υπεροξειδική Δισμουτάση (
SOD) ένα πολύ ισχυρό φυτικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο εσωτερικό των κυττάρων μας.——————————————————————————————————————————————————–
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον μηχανισμό γήρανσης …

…αρχίζοντας από το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών την ομοκυστεϊνη. Είναι αμινοξύ το οποίο παράγεται στον οργανισμό μας και σε φυσιολογικά επίπεδα υπάρχει ισορροπία, ενώ όταν συσσωρεύεται στο αίμα κυρίως σε συνθήκες αυξημένου οξειδωτικού στρες προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την τοξικότητα του οργανισμού
Παράγεται κατά τον μεταβολισμό δυο διατροφικών αμινοξέων της μεθιονίνης και της κυστεϊνης κυρίως με τη συμμετοχή βιταμινών συμπλέγματος Β.
Η αυξημένη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης όμως στο αίμα είναι τοξική και έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Ευθύνεται για τα καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο Alzheimer, Parkinsonεκφυλιστικά νοσήματα όπως καρδιοπάθειες και κυρίως ευθύνεται για το γήρας. Ο οργανισμός του ανθρώπου κάτω από αντιοξειδωτικές συνθήκες (στρες, κακές διατροφικές συνήθειες ή γονιδιακή ανεπάρκεια) αδυνατεί να μετατρέψει την ομοκυστεϊνη σε χρήσιμα αμινοξέα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ομοκυστεϊνη στο αίμα.
Η αύξηση όμως της ομοκυστεϊνης στο αίμα έχει ως συνέπεια τον τριπλασιασμό και την απώλεια του μήκους των τελομερών.

 Έτσι αυτά, έχοντας ως βασική λειτουργία να προστατεύουν τα χρωματοσώματα μας να βοηθούν στην επιδιόρθωσή τους, ρυθμίζοντας το ‘’βιολογικό ρολόι’’, αδυνατούν διότι όλοι αυτοί οι οξειδωτικοί παράγοντες αυξάνουν τη συρρίκνωση των χρωματοσωμάτων άρα επιταχύνουν τη γήρανση η ακόμα και τι νόσηση.
Το αντιοξειδωτικό μας σύστημα λοιπόν επιβαρύνεται ιδιαίτερα με την συσσώρευση της ομοκυστεϊνης στο αίμα προκαλώντας πολλές βλάβες κυρίως στο ενδοθήλιο (εσωτερικό των αγγείων) αλλά και στο DNA μας.
Επηρεάζει τη μεθυλίωση κατά την οποία χιλιάδες νευροδιαβιβαστές, ορμόνες και άλλα βασικά βιοχημικά συστατικά βρίσκονται σε ισορροπία διότι τα μεθύλια προσκολλώνται σε τοξίνες με σκοπό να αποβάλλονται από τον οργανισμό.
Επίσης η μεθυλίωση συμβάλλει στην δημιουργία όλων των φιλικών λιπαρών του εγκεφάλου (φωσφορολιπίδια) και ακόμα ελέγχει την έκφραση των γονιδίων και ως εκ τούτου την αλλαγή λειτουργίας του κυττάρου η οποία επηρεάζεται από κάθε γονιδιακή πληροφορία. Ως εκ τούτου απαιτείται χαμηλή συγκέντρωση ομοκυστεϊνης. Επίσης μια βασική δράση της ομοκυστεϊνης είναι ότι υποβαθμίζει και μειώνει δραματικά τη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης επιβαρύνοντας την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο και κυρίως το δέρμα.
Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν η σωστή διαβίωση (άσκηση, διατροφή, υγιεινά καλλυντικά χωρίς τοξικές ουσίες) ώστε να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα αυτής της τοξικής ουσίας στο αίμα μας, εφόσον ο κίνδυνος μειώνεται κατά 8μmol/L
Βλέπουμε λοιπόν πως εξηγείται η ελάττωση παραγωγής βασικών αμινοξέων όπως η προλίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του κολλαγόνου εφόσον απαρτίζει το ¼ της συνολικής ουσίας του κολλαγόνου διότι αυτή η ελάττωση βαθμιαία αδειάζει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα τη βαθμιαία δημιουργία ρυτίδων αλλά και του εν γένει γηρασμένου δέρματος το οποίο εμφανίζεται ως αφυδατωμένο η ακόμη θα λέγαμε μη ζωτικό.
Βεβαίως η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες.
Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν φορείς και δότες ηλεκτρισμένων σωματιδίων των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φορτισμένα άτομα ή μόρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καθίσταται αναγκαία η προστασία του οργανισμού από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών. Η προστασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τις λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ωμά ή ψημένα στον ατμό, καθώς κάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος ‘’καταστρέφει’’ το φυλλικό οξύ.
Λύση αποτελεί και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικου οξέος, Β12,Β6 αλλά και ο εμπλουτισμός τροφών (πχ δημητριακά, ψωμί, γάλα) με τη συγκεκριμένη ουσία.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί δια νόμου ο εμπλουτισμός όλων των δημητριακών προϊόντων με φυλλικο οξύ παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη 40.000 θανάτων από στεφανιαία νόσο ετησίως.

ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο , ντομάτα.
 
ΦΡΟΥΤΑ

Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι.

ΕΛΑΙΑ
Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.

H γήρανση λοιπόν είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού σε άλλους ανθρώπους ταχύτερης μορφής, ενώ σε άλλους ηπιότερης, όμως και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να επιβραδυνθεί, να αναχαιτιστεί κατά κάποιο τρόπο, επιδρώντας είτε οργανικά με σωστή διατροφή, σωστή διαβίωση συμπεριλαμβανόμενης πάντα της άσκησης είτε εξωτερικά με τη χρήση φιλικών προς το δέρμα καλλυντικών προϊόντων ώστε να έχουν άμεση πρόσληψη, κατανομή και απορρόφηση από το δέρμα, αποφεύγοντας την οξειδωτική δράση των εξωτερικών ή εσωτερικών τοξινών αλλά και δίνοντας χρόνο στη συρρίκνωση των τελομερών!!!!
Ας προσπαθήσουμε, ελέγχοντας τι τρώμε και τι χρησιμοποιούμε ως καλλυντικά προϊόντα!! Ώστε η αντιγήρανση ναναι …η καλύτερη φίλη μας!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>