Nutritional Products & Supplements

Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα που, όπως λέει και η λέξη συμπληρώνουν μια καθημερινή διατροφή. Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται εντατικά ή ακολουθεί έναν απαιτητικό τρόπο ζωής, έχει ανάγκη από διατροφικά στοιχεία σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάποιον που δεν γυμνάζεται.  Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη ανάγκη είναι στην λήψη της πρωτεΐνης και των αμινοξέων, διατροφικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για την μυϊκή ανάπτυξη. Οι πρωτεΐνες λαμβάνονται συνήθως σε μορφή ροφήματος και μπορούν να αντικαταστήσουν ένα δύο γεύματα μέσα στην ημέρα, συμπληρώνοντας έτσι την καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν πρωτεΐνες για την αύξηση ή τη μείωση του βάρους αλλά και τη μυϊκή ανάρρωση. Πέρα από αυτό υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, υπεύθυνα για την μείωση του σωματικού λίπους, οι λεγόμενοι λιποδιαλύτες, οι οποίοι μετατρέπουν το σωματικό λίπος σε ενέργεια, η οποία καταναλώνεται στην άσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν λιποδιαλύτες με διαφορετική μορφή και στόχευση. Τα συμπληρώματα διατροφής σε όλο τον κόσμο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην, ούτως ή άλλως φτωχή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.
      …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Για να επιτύχετε στο bodybuilding, δεν χρειάζεται απλά να γυμνάζετε σκληρά τους μύες σας αλλά θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε αρκετή ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις σας, χρησιμοποιώντας συμπληρώματα για να μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειές σας. Είναι σπάνιο να ακούσουμε πως κάποιος bodybuilder δεν χρησιμοποιεί κάποιο είδος συμπληρώματος καθημερινά για να αποκτήσει ‘δυνατό’ σώμα.
Η χρήση ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί πως ενισχύει γρήγορα την ανάπτυξη των μυών, μειώνει το πιάσιμο και τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάστασή τους και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας για σκληρότερη προπόνηση.
           ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η μακρά αποχή από την άσκηση βλάπτει σοβαρά τους μυς μας


Υπάρχει άραγε ένα ιδανικό χρονικό διάστημα αποχής από τα βάρη,   

προκειμένου να αναρρώσουμε και να δώσουμε χρόνο και χώρο στο σώμα μας να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο;

 

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε την επίδραση που είχε μια παντελής αποχή 4 εβδομάδων από τα βάρη, συγκρινόμενη με εκείνη που είχε η μείωση της χρονικής διάρκειας αλλά και έντασης της προπόνησης χωρίς όμως διακοπή.

 

Επίσης για 4 εβδομάδες 46 αθλητές πήραν μέρος σε αυτή την έρευνα που απέδειξε ότι η αποχή από τα βάρη για 4 εβδομάδες είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της δύναμης και μυϊκότητας βασικών μυϊκών ομάδων, ενώ αντίθετα η σταδιακή μείωση του χρόνου κάθε προπόνησης αλλά και της έντασής της για επίσης 4 εβδομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης.

 

Ως εκ τούτου αν το ζητούμενο είναι η αύξηση της δύναμης και μυϊκής ανάπτυξης, τα μεγάλα διαλείμματα πρέπει να αποφεύγονται.

Αντίθετα μια πολύ καλή ιδέα είναι η αλλαγή της προπόνησης με την μείωση της διάρκειας, τη μείωση της έντασης αλλά και την αύξηση του χρόνου ανάπαυσης ανάμεσα στα σετ. (Journal of Strength and Conditioning Research, Aug. 2007)

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

O Γλυκαιμικός Δείκτης των γευμάτων επηρεάζει σοβαρά την προπόνηση


Αν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, με μεγάλους και στεγνούς μυς, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη.

 

Το είδος των γευμάτων καθώς και ο χρόνος λήψης τους είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την μυϊκή ανάπτυξη, την απώλεια λίπους και την αύξηση της δύναμης.

 

Οι διατροφικές έρευνες εξετάζουν στενά το είδος και την ποσότητα των υδατανθράκων καθώς και πως αυτοί θα επηρεάσουν την γλυκόζη του αίματος. Γι αυτό άλλωστε ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι σημαντικός αφού αυτό είναι και το μέτρο που καθορίζει τη γλυκόζη.

 

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνες που διασπώνται αργά μέσα στο σώμα και ως εκ τούτου δεν ανεβάζουν την γλυκόζη γρήγορα. Τέτοιες τροφές είναι τα λαχανικά, κάποια φρούτα, το ρύζι, οι πατάτες, οι πρωτεϊνικές τροφές, κάποιοι ξηροί καρποί.

 

Αντίθετα οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διασπώνται γρήγορα με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να ανεβαίνει με ταχύ ρυθμό. Τέτοιες τροφές είναι η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και ορισμένα γλυκά φρούτα.

 

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η ιδανική λύση αφού προσφέρουν υψηλής ποιότητας και ποσότητας ενέργεια που καταναλώνεται αργά και σταθερά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες και χρονικά μεγαλύτερες προπονήσεις.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα δημητριακά που καταναλώνονται στο πρωινό γεύμα ή λίγο πριν την προπόνηση. Η ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το πρώτο και σημαντικότερο αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη ωφέλεια που προσφέρει η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

(European Journal of Clinical Nutrition, Jan 2007)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Τα παιδιά τρώνε αυτά που τους δίνουμε! Είτε εμείς σαν γονείς, είτε κάποιος φίλος ή το σχολείο. Σαν γονείς θα πρέπει να είμαστε οι απόλυτα υπεύθυνοι για την υγεία και τη διατροφή των παιδιών. Εμείς θα αποτελέσουμε και το παράδειγμα. Τα παιδιά πολλές φορές δεν ακούν τους γονείς τους, όμως τους βλέπουν και ακολουθούν αυτό που βλέπουν. Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά μην πιστεύετε τα παραμύθια ότι τα παιδιά μας δεν μας ακούνε όταν τους λέμε τι πρέπει να τρώνε.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι ώριμα αρκετά ώστε να γνωρίζουν και να κατανοούν τι είναι καλό να τρώνε. Εδώ μεγάλοι άνθρωποι γνωρίζουν τι σημαίνει καλή διατροφή αλλά σφυρίζουν αδιάφορα (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Όταν προσφέρουμε σαν ανταμοιβή για μια καλή τους πράξη μια λιχουδιά, τότε τι ακριβώς τους λέμε;  Ή από την άλλη όταν χρησιμοποιούμε τη στέρηση μιας λιχουδιάς ως τιμωρία για μια αταξία τους; Τα παιδιά και στην μία και στην άλλη περίπτωση θα διαλέξουν τη λιχουδιά.
Όλα ξεκινάνε με το πώς βλέπουμε, πως αντιλαμβανόμαστε το θέμα της διατροφής. Δηλαδή για να καταλάβω, τους λέμε συχνά πυκνά ότι η ανταμοιβή σου είναι κάτι που στο τέλος θα σε βλάψει; Δεν είναι παρανοϊκό; Ακολουθώντας αυτή την τακτική το μόνο που θα καταφέρουμε είναι τα παιδιά μας να τρώνε γλυκά και σνακ όταν θα έχουν την ευκαιρία. Και μάλιστα θα νιώθουν υπερήφανα γι αυτό.
Άρα, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Πολλοί γονείς όμως είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με το βάρος των παιδιών και πως αυτό επηρεάζει το σώμα αλλά και τον ψυχισμό τους, τώρα αλλά και αργότερα στην εφηβεία. Απαντήσεις σε όλα δεν υπάρχουν, όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες (μάλιστα κανόνες, ας μην μας τρομάζουν οι λέξεις) που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή πολλών παιδιών.
> Καλό πρωινό Είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε όσο ζούμε κι αναπνέουμε. Πολλά παιδιά, είναι λογικό, δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα και ως εκ τούτου δεν έχουν όρεξη. Όμως αν γίνει πρόγραμμα, ακόμα και αν τις πρώτες φορές δεν κατεβαίνει τίποτε κάτω, τότε στο μέλλον θα μας λείπει. Ένα πλούσιο πρωινό μας παρέχει ενέργεια, σωματική και πνευματική, και βασικότερο όλων δεν θα έχουν τα παιδιά όρεξη για τις λιχουδιές του σχολείου. Ένα κλασικό πρωινό είναι το γάλα με τα δημητριακά και ένα φρούτο (ή φρουτοχυμό).
> Οι καλές θερμίδες τρώγονται, δεν πίνονται Εμείς οι γονείς μπορεί να προτιμάμε πολλές φορές τα αναψυκτικά ή τους έτοιμους χυμούς, όμως για τα παιδιά δεν είναι καλή λύση. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα ποτά περιέχουν πολύ ζάχαρη (ακόμα κι εκείνα που λένε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη). Η ζάχαρη σε αυτή την ηλικία προκαλεί εθισμό, χαλασμένα δόντια και ασφαλώς παχυσαρκία.
> Με τα σνακ τι γίνεται; Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα σνακ. Αυτό είναι νόμος και δεν αλλάζει. Άλλωστε η τηλεόραση μας βομβαρδίζει καθημερινά με αντίστοιχες διαφημίσεις. Ας μην τους χαλάσουμε το χατίρι όμως ας διαλέγουμε όσο πιο υγιεινά γίνεται. Για παράδειγμα μια μπάρα δημητριακών είναι καλύτερη από μια σοκολάτα. Μια κρέμα κουταλιού ή ένα ζελέ φρούτων (από τα χέρια της μαμάς) είναι καλύτερα από ένα παγωτό. Υπάρχουν επιλογές αν έχουμε διάθεση να ασχοληθούμε.
> Περιορίστε τα σνακ περιπτέρου Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κακό κάνουν. Βέβαια θα πρέπει να τα περιορίσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι οι γονείς. Δεν γίνεται να τρώμε εμείς χαζεύοντας (στην κυριολεξία) τηλεόραση και να τρώμε γαριδάκια και την ίδια στιγμή να το απαγορεύουμε στα παιδιά. Για να μην μιλήσουμε για τους γονείς που καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους (μεγάλη ιστορία). Πολύ απλή συμβουλή: Κρατήστε τις junk foods έξω από το σπίτι.
> Βάλτε μπροστά στο ράφι σας τις καλύτερες τροφές Τα παιδιά πρώτα βλέπουν και μετά τους έρχεται η όρεξη. Αν δουν ένα φρούτο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου ζητήσουν μια μπουκιά από το φρούτο. Να το επιθυμήσουν από μόνα τους είναι λίγο δύσκολο. Αν το δουν ή ακόμα καλύτερα αν δουν να το τρώμε εμείς οι ίδιοι είναι πολύ πιθανό να το προτιμήσουν.
> Σπιτικό φαγητό Όσο κι αν οι ρυθμοί έχουν ξεφύγει καθημερινά, πάντα πρέπει να υπάρχει λίγος χρόνος για την ετοιμασία σπιτικού φαγητού. Ακόμα καλύτερα κάντε τα παιδιά να συμμετέχουν στην ετοιμασία του φαγητού. Εκτός του ότι θα διασκεδάσουν αφάνταστα (κι ας λερωθούν, δεν πειράζει), θα μάθουν, θα τους γίνει βίωμα η όλη διαδικασία του φαγητού. Το φαγητό έξω σίγουρα είναι ωραίο σαν διασκέδαση, όμως όταν γίνεται συχνά χάνεται το μέτρο, αφού είναι γνωστό ότι στα εστιατόρια έχουμε την τάση να τρώμε πράγματα που δεν έχουμε ανάγκη.
> Το φαγητό δεν τελειώνει όταν «γλύφουμε» το πιάτο Το κατοχικό σύνδρομο για εμάς τους λίγο μεγαλύτερους υπήρξε μεγάλο πρόβλημα. Όταν οι γονείς μας, επειδή στερήθηκαν το φαγητό στα νιάτα τους, μας ανάγκαζαν να τρώμε όλο το φαγητό μας για να μεγαλώσουμε. Οι εποχές άλλαξαν όμως. Όλοι έχουν και θα έχουν φαγητό στο τραπέζι, κι αυτό από μόνο του μας επιτρέπει να γίνουμε λίγο πιο εκλεκτικοί. Το φαγητό είναι δεδομένο κι αυτό είναι μια κατάκτηση του σύγχρονου ανθρώπου. Ας μην βαραίνουμε τα παιδιά μας με συμπλέγματα ενοχής, γεμίζοντας το στόμα τους με φαγητό ακόμα κι όταν έχουν χορτάσει. Και βέβαια ας μην τα τιμωρούμε όταν δεν τρώνε όλο το φαγητό τους. Η όρεξη ενός παιδιού ποικίλλει ανάλογα με τις δραστηριότητες ή από γενετικούς παράγοντες. Κάποιες φορές όντως δεν έχουν όρεξη, δεν χρειάζεται να γινόμαστε φορτικοί.
> Ίσως το βασικότερο: ΑΣΚΗΣΗ!! Η γυμναστική για το παιδί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιχνίδι. Αυτό είναι δώρο για όλους τους γονείς. Πάρτε το παιδί και πηγαίνετε για τρέξιμο (με τη μορφή παιχνιδιού), για μπάλα, σε παιδικές χαρές, σε ένα παιδότοπο ή μια πισίνα. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν, θα ξεδώσουν και θα γίνουν κορμάρες. Και μαζί με αυτά, ευκαιρία είναι να ξεσκουριάσουν και οι γονείς.
Ελπίζω να βοηθήσουν κάποιους γονείς αυτά που γράψαμε πιο πάνω, γιατί είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Το καλό είναι ότι οι σημερινοί γονείς γυμνάζονται περισσότερο (η γυμναστική πλέον γίνεται τρόπος ζωής) και αυτό από μόνο του θα αποτελέσει καλό παράδειγμα για τα παιδιά που γεννιούνται. Σαν κοινωνία αλλά και σαν γονείς έχουμε την ευθύνη να σταματήσουμε αυτή την επιδημία. Μια επιδημία που είναι στίγμα για τα παιδιά, τους γονείς αλλά και την ίδια την εποχή μας.
Source: Maffeis C. (Apr.1999). Childhood obesity: the genetic-environmental interface. Bailliére’s best practice & research. Clinical endocrinology & metabolism. 13(1):31-46. Villani, S. M.D.. (April 2001). Impact of media on children and adolescents: a 10-year review of the research. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. 40(4):392-401. S. L. Gortmaker, A. Must, A. M. Sobol, K. Peterson, G. A. Colditz and W. H. Dietz, (April 1996) Television viewing as a cause of increasing obesity among children in the United States. Arch Pediatr Adolesc Med. 1996 Apr; 150(4):356-62. Campbell K, Waters E, O’Meara S, Kelly S, Summerbell C. (2002). Interventions for preventing obesity in children. Presented at The Australian Association for Exercise and Sports Science Inaugural National Conference Cochrane Database Syst Rev. 2002; (2):CD001871    ………………………………………………………………………………………………………………………….
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά κατασκευασμένα προίόντα που έχουν ως σκοπό τη συμπλήρωση της διατροφής με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ουσίες όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να ληφτούν από την καθημερινή κανονική διατροφή, είτε επειδή υπάρχουν πολύ αυξημένες ανάγκες, είτε επειδή η διατροφή δεν είναι επαρκής τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
                            ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>