Αντιγήρανση: Ολα τα μυστικά της αιώνιας νεότητας.

Αντιγήρανση: Ολα τα μυστικά της αιώνιας νεότητας

Ακούγεται σαν μια λέξη μαγική που παραπέμπει στην αιώνια νεότητα, σ’ εκείνο το μαγικό φίλτρο που απεγνωσμένα κυνήγησαν και κυνηγούν οι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα αποκρουστικά γηρατειά που καταστρέφουν την όψη και καταβάλλουν τον οργανισμό. Είναι η αντιγήρανση, που μπορεί στις μέρες μας τα μυστικά της να μην έχουν όλα αποκωδικοποιηθεί, αλλά ο άνθρωπος έχει πια στη διάθεσή του πολλά όπλα για να δώσει τη μάχη. Κι′ αν στο παρελθόν αναζητούσαμε τα όπλα αυτά στους θρύλους, τώρα τα βρίσκουμε στο οπλοστάσιο της επιστήμης.
Στις μέρες μας, έχουμε και έναν επιπλέον λόγο να επιδιώκουμε τα πολυπόθητα αποτελέσματα της αντιγήρανση: Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό σημαίνει πως με την παράταση της ζωής δημιουργήθηκε η αδήριτη ανάγκη να παραταθεί και η νεότητα, έτσι ώστε τα γηρατειά να μην καταλαμβάνουν πια το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας.
Πολλά είναι αυτά που συντείνουν στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών. Και πολλά απ’ αυτά έχουν γίνει, δυστυχώς, κομμάτι της καθημερινότητάς μας:
* Το στρες. Το ελεγχόμενο στρες έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το αλατοπίπερο της ζωής και επομένως μας χαρίζει ενέργεια και λειτουργεί ως διεγερτικό του οργανισμού με την παραγωγή της αδρεναλίνης. Το χρόνιο στρες, όμως, αποτελεί την αρνητική πλευρά αυτής της κατάστασης. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το στρες που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση, κυρίως επειδή αυτή η περίοδος της ζωής της γυναίκας παρουσιάζεται από γιατρούς και μη ως η πιο μελανή. Με τα μελανότερα άλλωστε χρώματα περιγράφονται και οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης: Οστεοπόρωση, αρθρίτιδες, ξηροδερμία…
* Η διατροφή: Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση, όπως και στη διατήρηση της φρεσκάδας του δέρματος. Ιδιαίτερα ευεργετική θεωρείται η μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, λάδι ελιάς και εσπεριδοειδή, που περιέχουν ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τον μηχανισμό δημιουργίας των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Στη ζήτημα της αντιγήρανσης πάντως, πάντα σε σχέση με τη διατροφή, μια είναι η λέξη – κλειδί: Βιταμίνη Α.
* Η άσκηση: Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, διότι όχι μόνο κρατά το σώμα σε φόρμα, αλλά δημιουργεί και μια μοναδική ψυχοσωματική ευφορία, “ξυπνώντας” τον οργανισμό και τροφοδοτώντας τον με ενέργεια.
* Η περιποίηση του προσώπου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλό είναι να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε. Αλλωστε, όταν οι βλάβες είναι προχωρημένες και έχουν εγκατασταθεί, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Στην εποχή μας, δεν νοείται γυναίκα η οποία να μην ασχολείται καθημερινά με την φροντίδα του προσώπου και του λαιμού, που άλλωστε είναι και τα πιο ευάλωτα σημεία και, φυσικά, η βιτρίνα μας και το “ληξιαρχείο” μας. Η κρέμα ημέρας και νύχτας είναι εξαιρετικά απαραίτητα “εργαλεία” στη μάχη κατά της πρόωρης γήρανσης, των ρυτίδων και της αφυδάτωσης. Και βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει η τροφοδοσία του δέρματος με ουσίες που ούτως ή άλλως ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, όπως είναι η βιταμίνη Α. Οι κρέμες ρετινόλης πιστεύεται ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές, όχι μόνο επειδή ακριβώς περιέχουν την τόσο πολύτιμη βιταμίνη Α, αλλά και επειδή μια από τις σπουδαίες ιδιότητές τους είναι η ικανότητα διείσδυσης στην επιδερμίδα και στο δέρμα, οπότε το πρόσωπό μας ευεργετείται και στην επιφάνεια και σε βάθος.

…………………………………………………………………………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>