ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ

ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ

ΟΡΘΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ

Εκφύεται με τρία οδοντώματα από χόνδρους της 5ης, 6ης, και 7ης πλευράς και από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Καταφύεται στο επάνω χείλος του ηβικού οστού. Νευρώνεται από το 7ο -12ο μεσοπλέυριο νεύρο και από το 1ο οσφυϊκό.

 

ΕΞΩ ΛΟΞΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ

Εκφύεται με οδοντώματα από την έξω επιφάνεια των έξι ή οκτώ τελευταίων πλευρών. Καταφύεται στην απονεύρωση του και στην λαγόνιο ακρολοφία. Νευρώνεται από το 5ο -12ο μεσοπλεύριο νεύρο και από το 1ο οσφυϊκό.

ΕΣΩ ΛΟΞΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ

Εκφύεται από την λαγόνια ακρολοφία και από την έξω ήμισυ του βουβωνικού συνδέσμου. Καταφύεται στις τρεις τελευταίες πλευρές και στην λευκή γραμμή γραμμή. Νευρώνεται από το 8ο -12ο μεσοπλέυριο νεύρο και από το 1ο οσφυϊκό.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

 

  1. CRUNCHES :  Με αυτή την άσκηση γυμνάζουμε την Πάνω μοίρα των κοιλιακών μυών. Δουλεύουν ο ορθός κοιλιακός σαν πρωταγωνιστής  και σαν βοηθητικοί, ο έσω και ο έξω λοξός . Η  θέση στην οποία βρίσκονται ο  κορμός με τα πόδια είναι 90ο. Τα χέρια στον αυχένα  δεν σπρώχνουν το κεφάλι  στην άσκηση αυτή , αλλά ξεκολάνε οι ωμοπλάτες από το έδαφος και εργάζονται δυναμικά οι κοιλιακοί [ εκπνοή στο ανέβασμα]. Ποτέ δεν αρχίζουμε προπόνηση κοιλιακών εάν δεν κάνουμε πρώτα προθέρμανση . Εάν η κίνηση γίνει με αντιστάσεις , , ενεργοποιείται όλος ο ορθός , εάν όμως γίνει χωρίς αντίσταση το επάνω τμήμα του είναι περισσότερο δραστήριο .
  2. Άλλη άσκηση είναι ταυτόχρονη δίπλωση κορμού και ποδιών συγχρόνως , όπου παρατηρείται σύγχρονη  ενέργεια κοιλιακών και λαμπτήρων ισχίου .
  3. Όταν κάνουμε διπλώσεις [sit ups] , η ενεργοποίηση των κοιλιακών αυξάνεται  όσο αυξάνεται η κάμψη στα ισχία . Η κίνηση όμως , μπορεί να γίνει πιο δραστήρια για τους καμπτήρες των ισχίων , όσο πιο ευθιασμένη είναι η σπονδυλική στήλη .
  4. Σ’ ένα sit up με κράτημα της εκπνοής , η κίνηση γίνεται ευκολότερα , γιατί το διάφραγμα έχει κατεβάσει τα σπλάχνα προς τα κάτω και μείωσε την αντίσταση και από την άλλη μεριά , οι  κοιλιακοί βρίσκουν ένα πιο γερό υπόστρωμα  επειδή το κοιλιακό τοίχωμα σταθεροποιεί σαν μπαλόνι την σπονδυλική στήλη .
  5. Όταν στο sit up  έρχονται μαζί και τα χέρια  από την κάμψη στις 180*  προς τα πλευρά η κίνηση είναι ευκολότερη .
  6. Στα  sit- ups με στροφές , ενεργοποιούνται πολύ περισσότεροι οι λοξοί , παρά στην απλή αναδίπλωση.
  7. Όταν θέλουμε να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς χωρίς να αυξάνετε η πρόσθια  κλίση της λεκάνης ή θα λυγίσουμε τα γόνατα και διπλώνουμε προς τα επάνω , ή σηκώνουμε τα  πόδια , αφού  έχουμε κάνει οπίσθια κλίση της λεκάνης[ανάρροπη  θέση].

 

Η χαλαρότητα του ορθού κοιλιακού και το υπερβολικό βάρος [παχύσαρκα άτομα , ανάσκητα , τοκετοί  και άλλα] αυξάνουν την τάση ολίσθησης του 5ου  οσφυϊκού σπονδύλου προς τα εμπρόςκαι μποραί να οδηγήσει στην σπονδυλολίσθηση και σπονδυλόλυση με οσφυαλγικά ή οσφυοΙσχιαλγικά  προβλήματα , όπως επίσης και στον τραυματισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκουή την εκφύλιση του και την αρθριτιδα στις πάνω και στις κάτω αρθρικές αποφύσεις . Η μεγαλύτερη δραστήριότητα του έξω λοξού μύ , παρουσιάζετε όταν ένα άτομο βρίσκετε κρεμασμ΄ενο στο πολύζηγο και συκώναι τα πόδια  λυγισμένα προς το στήθος , ενώ στριβει τη λεκάνη ή όταν από την ύπτια κατάκλιση κάνει κάμψη εμπρός , με στροφή ή ρίχνει τα πόδια λυγισμένα από την μία ή την άλλη πλευρά.

Είναι πολύ δύσκολό ή ακατόρθωτο να απομονώσει κανείς τέλεια έναν από τους κοιλιακούς , προ πάντον όταν η κίνηση απαιτεί μεγάλη μυίκή ενέργεια . Τους μυς τους γυμνάζουμε πάντοτε σαν ζεύγη και μεμονομένα . Δεν έχει πολλή σημασία αν πρωταγονιστουν ή βοηθουν τον πρωταγωνιστη.

Η κάμψη ισχίων με τεντωμένο το γόνατο είναι μια άσκηση που χρησιμοποϊείται συχνά  για την ενδυνάμωση των κοιλιακών , αλλά πρέπει να αποφεύγετε  επειδή ενεργοποιεί λιγότερο τους κοιλιακούς και περισσότερο ενεργοποιεί το σπονδυλικό τμήμα του λαγονοψοήτη , ο οποίος τείνει να τραβήξει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε λόρδωση [Αυτό επιβαρύνει την μέση ].

 

 

 

 

                   ΟΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΑΤΕ ΣΕ  12΄

 

    Αν και στα γυμναστήρια  θα βρείτε ειδικές μηχανές  για κοιλιακούς , κανένα από αυτά τα μηχανήματα δεν δουλεύει καλύτερα από τα κοινά crunches ή τα ανάποδα crunches .

    Οι κοιλιακοί είναι η μοναδική ομάδα σώματος που μπορούμε να γυμνάσουμε αποτελεσματικά , ακόμη και εκτός  γυμναστηρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για να τους γυμνάσετε. Μάλιστα δεν χρειάζονται καθόλου μηχανήματα.

Οι κοιλιακοί ωφελούνται από την συχνή προπόνηση . Όσο πιο πολύ τους γυμνάζετε , τόσο περισσότερο εμφανής γίνονται . Αυτό δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες του σώματος μας . Οι κοιλιακοί αποτελούνται από πολλές ερυθρές μυϊκές ίνες βραδείας συσπάσεως και αντέχουν σε πολύ μεγάλο αριθμό επαναλήψεων.

 

              Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Ή ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>